Lønpres: Når ingen tør sige fra

Lønpres: Når ingen tør sige fra

Lønchecken svulmer for tiden, måske mere end godt er! Mangel på it-specialister har resulteret i et øget lønpres, og det er ikke nødvendigvis godt for hverken de ansatte eller virksomhederne.

Som rekrutteringsfirma kan vi kun opfordre til, at alle reflekterer over situationen.

– Da jeg startede med at arbejde med rekruttering midt i 00’erne, havde vi en situation som mindede om nu, fortæller Thomas Sylvest og fortsætter:

– Efter Dotcom-bølgen og nogle svære år for IT-branchen, begyndte der igen at være tro på tingene og virksomhederne begyndte for alvor igen at investere i ny teknologi. Ledigheden faldt til det laveste nogensinde, der var mangel på specialisterne og indenfor nogle områder var lønningerne stukket fuldstændig af. Af samme årsag blev rekrutteringsbureauer brugt i stor stil, når der skulle findes nøglemedarbejdere. Sidst i 00’erne kom som bekendt finanskrisen, og det ændrede situationen fra den ene dag til den anden.

Glad for at have et arbejde

Krisen resulterede i væsentligt færre jobs og ledigheden steg. Det varede til midt i 10’erne, hvor man af banker og finansielle eksperter blev bedt om at holde igen.

– Det var en tid hvor der blev skabt en mere realistisk lønstandard, og arbejdstager og arbejdsgiver havde nemmere ved at blive enige, og arbejdsgiver skulle ikke slås med så mange andre om kandidaterne, fortæller Thomas Sylvest og tilføjer:

– Jeg vil vove at påstå, at det var en periode, hvor arbejdstagere fandt ind til de rette værdier i forhold til at være glad for at have et arbejde, at være glad for de muligheder og personalegoder, man trods alt bliver mødt med i danske virksomheder.

Hvad er problemet?

– Min fornemmelse er, at det er værre nu end før finanskrisen. Det har store konsekvenser for samfundet, siger Thomas Sylvest.

Hvis I som virksomhed er villig til at sprænge de normale lønrammer for at tiltrække en it-specialist, risikerer I at få fat i den ”forkerte”. Hvordan det? I skriver kontrakt med en kandidat, der måske stirrer for meget på lønchecken i stedet for at se på forretningen, udfordringerne og arbejdsklimaet i hverdagen.

Jeres højtbetalte medarbejder er sikkert dygtig, men medarbejderen kan også hurtigt være på vej videre til den næste virksomhed, der vifter med en lidt større løncheck.

Derfor: Pas på lønpres – det kan for den enkelte kandidat og virksomhed få uheldige konsekvenser.

Løn må aldrig stå alene

Vi plejer at kalde det løn efter kvalifikationer, hvilket vel egentlig er et godt princip og et sundt udgangspunkt for lønfastsættelsen. Det må alt andet lige være bedre end et marked, hvor løn falder og stiger med efterspørgslen.

Som virksomhed er det vigtigt at kunne tilbyde ansatte mere end blot kolde lønkroner. Der er også en arbejdsdag, der skal udfyldes. I kan skrue på mange forskellige knapper: Udfordringer, gode kolleger og indflydelse på egen hverdag. Det handler om at skabe et klima, hvor løn ikke er den altafgørende faktor.

Sat på spidsen: Spørg jer selv, om I vil have it-specialister, der reelt er medarbejdere, eller om I vil satse på primadonnatypen, der har penge øverst på dagsordenen, og før du aner det, er videre til næste desperate virksomhed.

Til kandidaten: Tænk dig om

Lige nu buldrer det løs. Jobmarkedet er i høj grad arbejdstagers marked. Men uden at ville lyde som en lyseslukker, så ved vi alle, at der kommer en afmatning, nok også en nedtur, sådan er det med samfundsøkonomien. De mange it-specialister, der i dag skifter job hyppigt, primært på grund af en lønstigning, de får sig noget af en barsk maveplasker, når tingene vender. Det er ofte de sidst ankomne til den høje løn, der ryger ud som de første.

Vi mener ikke, at du som kandidat skal sælge dig selv for billigt. Husk blot realismen, når du går til lønforhandling. Lønnen kan være nok så høj, men hvis du ikke trives i jobbet, er det så det værd? Tænk over om det giver mening for dig!

– Du skal som arbejdstager tænke dig om i forhold til mange ansættelser over tid, for det vil der blive kigget mere kritisk på, når tingene vender og man skal sammenlignes med et større felt af kandidater end nu. Løn bør ikke være den mest motiverende faktor, spørg bare folk der går ledige nu, siger Thomas Sylvest.

Jo, løn betyder noget

Inden vi helt afskriver størrelsen på lønsedlen, så lad os slå fast: Løn er vigtig og et meget synligt bevis på anerkendelse. Virksomhed og kandidat skal bare huske at fokusere på alle de andre faktorer, som tilsammen skaber en attraktiv arbejdsplads.

– Størstedelen af danske virksomheder tilbyder personalegoder og mange bliver hele tiden ved med at finde på for at kunne følge med. Det gælder løn, pensionsordning, bonusordning, udvidede ordninger i forhold til ferie og barsel. Men er det ikke et spørgsmål om at sige stop, før det løber fra os, lyder det fra Thomas Sylvest.

Hvad mener du?

Vi ser ikke noget forkert i, at der kæmpes med næb og klør om de rette medarbejdere. Det er helt fint. Arbejdsgiver bør dog holde igen med at tilbyde 10% mere i løn, blot fordi en it-specialist er eftertragtet. Den ekstra løn kan måske være en gevinst på kort sigt, men er det ikke nødvendigvis på længere sigt. Heller ikke for kandidaten.

– Hvad gør vi? Kom gerne med dit bud. Det ville være fedt, hvis erhvervslivet her kunne stå sammen om en løsning fremfor at vente på endnu en krise eller lade politikerne lovgive, slutter Thomas Sylvest.